it konsultanit supportjasa pembuatan aplikasi dan server jual beli motor motor bekasjual motor bekas sarang semut papuateh sarang semutrumput kebar ecotrubakteri dan enzimenvironmental consultant indonesia sewa mobil murah jakartarental mobil harianrent car free download moviedownload filmsubtitle indonesia jual beli mobil bekassitus jual beli mobilmobil bekas pakar seo indonesia narasumber seminarmaster seo berita bantenrakyat bantenpendekar banten okezonejual mobil bekastoko online gratis komunitas itstaff executive komunitas hacker serang kotaserangpemerintah serang terpupuskansejarah pahlawansejarah tangerang jasa seojasa seo berkualitasjasa backlink sewa mobil murah jakartarental mobil harianrent car jasa mobiejasa mobilejasa jablay tangseltangerang selatantangerang ku bangdjocerita dewasafoto abg bugil tampilan bagusabg labilbuka kerudung
2
Saiz Tulisan:

LATAR BELAKANG ORGANISASI

Cawangan Istiadat ditubuhkan pada tahun 1961 dan diletakkan di bawah Bahagian Pentadbiran dan Kewangan, Jabatan Perdana Menteri.

Pada tahun 1989 Cawangan Istiadat dinaikan taraf menjadi Bahagian Istiadat diketuai oleh Setiausaha Bahagian yang bertanggungjawab kepada Timbalan Ketua Setiausaha Kanan, Jabatan Perdana Menteri selaku Pengerusi Jawatankuasa Majlis Rasmi Kerajaan, di mana Bahagian Istiadat adalah urus setia kepada jawatankuasa tersebut.

Bahagian Istiadat mempunyai dua tugas utama iaitu:-

  • Bertanggungjawab terhadap perkara yang berkaitan dengan penganugerahan Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Persekutuan sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.
  • Urus setia kepada Jawatankuasa Majlis Rasmi Kerajaan yang mengendalikan semua majlis rasmi kerajaan seperti Hari Keputeraan Rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Sambutan Hari Kebangsaan, Sambutan Maulidur Rasul S.A.W. , Majlis Tilawah Al-Quran peringkat Kebangsaan / Antarabangsa dan sebagainya.

Unit Urusetia Persidangan Antarabangsa (UPA) pula ditubuhkan pada 3 Oktober 1979 bagi mengelola dan membantu sebarang persidangan / seminar / bengkel di peringkat antarabangsa anjuran Kerajaan Malaysia. UPA adalah bertanggungjawab kepada Bahagian Pentadbiran dan Kewangan, Jabatan Perdana Menteri. UPA berfungsi merancang, menyelaras dan melaksanakan persidangan / seminar / bengkel melainkan persidangan – persidangan yang dikelolakan oleh urus setia ASEAN (Wisma Putra). UPA juga membantu kementerian/jabatan melaksanakan persidangan dan seminar peringkat antarabangsa yang dianjurkan oleh pihak kementerian/jabatan.

Pada 1 Januari 1996, Bahagian Istiadat telah di gabungkan dengan Unit Urusetia Persidangan Antarabangsa dan dikenali sebagai Bahagian Istiadat dan Urusetia Persidangan Antarabangsa (BIUPA).

Pada tahun 2001, Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) telah diletakkan di bawah pengurusan Bahagian Istiadat dan Urusetia Persidangan Antarabangsa. PICC merupakan pusat persidangan antarabangsa di mana berlangsungnya persidangan-persidangan seperti Persidangan Negara-Negara Islam (OIC), Persidangan Negara-Negara Komenwel, Persidangan Negara-Negara Berkecuali (NAM), Persidangan Negara-Negara ASEAN dan Persidangan Negara-Negara Selatan (G-15) selain persidangan-persidangan lain di peringkat kebangsaan. Selain persidangan, ia juga dijadikan pilihan untuk penganjuran majlis-majlis peringkat antarabangsa, kebangsaan dan peringkat kementerian / jabatan serta majlis-majlis anjuran pihak swasta.

Sehingga bulan Feb 2010 Bahagian Istiadat dan Urusetia Persidangan Antarabangsa mempunyai tenaga kerja seramai 223 penjawat awam yang terdiri daripada pelbagai gred jawatan yang ditempatkan di tiga Seksyen iaitu:

  • Seksyen Istiadat & Protokol;
  • Seksyen Persidangan Antarabangsa & Pengurusan; dan
  • Seksyen Pengurusan Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).
  • piagam1 black
  • PIAGAM1 BLACK
  • tandernew
  • muat turun new
WARGA BIUPA
webmail hrmis hrmisone ep e-SPKB e-PENYATA ezsnap mysms sistem kehadiran kursus3
 AGENSI KERAJAAN
1m ekl jpa kln mampu miti msc mygov jpm parlimen pemudah picc
evden eve nakliyat evden eve nakliyat ofis taşıma ofis taşımacılığı istanbul evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat şehirlerarası evden eve nakliyat şehirlerarası evden eve nakliyat istanbul ankara evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat