tinta canon tinta epson tinta hp tinta brother
code security komunitas hacker tutorial komputer pakar seo indonesia narasumber seminar master seo berita banten rakyat banten pendekar banten okezone jual mobil bekas toko online gratis komunitas it staff executive komunitas hacker pembesar penis obat pembesar penis vimax obat pemanjang penis sarang semut papua rumput kebar kayu akway haji dan umroh biro haji dan umroh plus paket haji dan umroh plus wisata di banten liburan ke pantai paket tour travel banten umroh serang biro umroh plus paket haji dan umroh harga mobil baru toyota harga mobil baru honda harga mobil baru daihatsu jual hijab murah busana muslim grosir hijab biodata artis indonesia biografi artis identitas dan foto artis serang kota pemerintahan kota serang khas serang harga kamera bekas jual kamera bekas kamera digital
terpupuskan sewa mobil murah jakarta jasa mobie tangsel tampilan bagus belajar seo seo murah dota 2 indonesia ternak lele google bot Data Maya dealer motor bekas prabotan rumah kicau burung verza indonesia community digital telekomunikasi dihina telekomunikasi kursus seo pantai sawarna pantai anyer liburan ke pantai seo jakarta terpusatkan appacer orang sunda xone shop indonesia perabotan rumah resep makanan distributor tas rangsel pantai tanjung lesung jual tinta printer kota rambah emping banten jual rumah info loker kali gua jual rumah harga kamera bekas
Saiz Tulisan:

LATAR BELAKANG ORGANISASI

Cawangan Istiadat ditubuhkan pada tahun 1961 dan diletakkan di bawah Bahagian Pentadbiran dan Kewangan, Jabatan Perdana Menteri.

Pada tahun 1989 Cawangan Istiadat dinaikan taraf menjadi Bahagian Istiadat diketuai oleh Setiausaha Bahagian yang bertanggungjawab kepada Timbalan Ketua Setiausaha Kanan, Jabatan Perdana Menteri selaku Pengerusi Jawatankuasa Majlis Rasmi Kerajaan, di mana Bahagian Istiadat adalah urus setia kepada jawatankuasa tersebut.

Bahagian Istiadat mempunyai dua tugas utama iaitu:-

  • Bertanggungjawab terhadap perkara yang berkaitan dengan penganugerahan Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Persekutuan sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.
  • Urus setia kepada Jawatankuasa Majlis Rasmi Kerajaan yang mengendalikan semua majlis rasmi kerajaan seperti Hari Keputeraan Rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Sambutan Hari Kebangsaan, Sambutan Maulidur Rasul S.A.W. , Majlis Tilawah Al-Quran peringkat Kebangsaan / Antarabangsa dan sebagainya.

Unit Urusetia Persidangan Antarabangsa (UPA) pula ditubuhkan pada 3 Oktober 1979 bagi mengelola dan membantu sebarang persidangan / seminar / bengkel di peringkat antarabangsa anjuran Kerajaan Malaysia. UPA adalah bertanggungjawab kepada Bahagian Pentadbiran dan Kewangan, Jabatan Perdana Menteri. UPA berfungsi merancang, menyelaras dan melaksanakan persidangan / seminar / bengkel melainkan persidangan – persidangan yang dikelolakan oleh urus setia ASEAN (Wisma Putra). UPA juga membantu kementerian/jabatan melaksanakan persidangan dan seminar peringkat antarabangsa yang dianjurkan oleh pihak kementerian/jabatan.

Pada 1 Januari 1996, Bahagian Istiadat telah di gabungkan dengan Unit Urusetia Persidangan Antarabangsa dan dikenali sebagai Bahagian Istiadat dan Urusetia Persidangan Antarabangsa (BIUPA).

Pada tahun 2001, Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) telah diletakkan di bawah pengurusan Bahagian Istiadat dan Urusetia Persidangan Antarabangsa. PICC merupakan pusat persidangan antarabangsa di mana berlangsungnya persidangan-persidangan seperti Persidangan Negara-Negara Islam (OIC), Persidangan Negara-Negara Komenwel, Persidangan Negara-Negara Berkecuali (NAM), Persidangan Negara-Negara ASEAN dan Persidangan Negara-Negara Selatan (G-15) selain persidangan-persidangan lain di peringkat kebangsaan. Selain persidangan, ia juga dijadikan pilihan untuk penganjuran majlis-majlis peringkat antarabangsa, kebangsaan dan peringkat kementerian / jabatan serta majlis-majlis anjuran pihak swasta.

Sehingga bulan Feb 2010 Bahagian Istiadat dan Urusetia Persidangan Antarabangsa mempunyai tenaga kerja seramai 223 penjawat awam yang terdiri daripada pelbagai gred jawatan yang ditempatkan di tiga Seksyen iaitu:

  • Seksyen Istiadat & Protokol;
  • Seksyen Persidangan Antarabangsa & Pengurusan; dan
  • Seksyen Pengurusan Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).
  • piagam1 black
  • PIAGAM1 BLACK
  • tandernew
  • muat turun new
WARGA BIUPA
webmail hrmis hrmisone ep e-SPKB e-PENYATA ezsnap mysms sistem kehadiran kursus3
 AGENSI KERAJAAN
1m ekl jpa kln mampu miti msc mygov jpm parlimen pemudah picc